keliakia kansi

Keliakia

Keliakia on autoimmuunisairaus. Siitä sairastavalla ongelmaa aiheuttava aine on juuri gluteeni. Jos gluteeni pääsee ohutsuoleen, alkaa se tuhota siellä olevaa suolinukkaa. Heikentynyt suolinukka taas vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. Kaiken lisäksi gluteeni voi aiheuttaa pahoja vatsakipuja. On hyvä kuitenkin tietää, että keliakia voi olla myös oireeton.

Keliakiaa sairastaa Suomessa noin 1% väestöstä. Todennäköisesti määrä on kuitenkin suurempi, sillä useita tapauksia ei koskaan diagnosoida. Noin neljännen tapauksista on ihokeliakiaa, jossa oireena on ihottuma, joka kutisee voimakkaasta sekä synnyttää pieniä rakkuloita. Suomessa on keskimääräistä enemmän keliakiaa, verrattuna muihin maihin. Syy on perintötekijöissä ja paremmassa diagnosoinnissa.

Kaikki keliakiat ovat perinnöllisiä sairauksia. Jos jollakin perheenjäsenelläsi on keliakin, on riskisi saada sama tauti jopa 10 – 15%. Myöskin muiden autoimmuunisairauksien esiintyminen lisää keliakian riskiä.

Diagnosointi

keliakia

Keliakia havaitaan yleensä vasta vähän vanhemmilla ihmisillä. Keskimääräinen ikä heillä on noin 40 vuotta. Kuitenkin keliakia voi alkaa missä iässä tahansa.

Yleisimpiä oireita ovat vatsakivut, löysä vatsa ja ripuli, sekä ummetus ja vatsan turvotus. Mahdollisesti voi myös esiintyä huonovointisuutta ja osteoporoosia, erityisesti vanhuksilla. Lisäksi ihokeliakiassa ilmaantuu kutisevia rakkuloita ja ihottumaa, joka alkaa usein polvista tai muista taipeista, sekä pakaroista ja päänahasta.

Tämän on voinut syntyä monien muiden tärkeiden aineiden puutoksia. Esimerkiksi vitamiinit imeytyvät huonosta vaurioituneessa ohutsuolessa, jonka seurauksena pidempään jatkunut hoitamaton keliakia johtaa usein vitamiinien puutoksiin.

Diagnoosi tehdään ohutsuolesta, ottaen pieni koepala joka lähetetään testiin. Jos kyseessä on keliakin, nähdään siinä tuhoutunutta suolinukkaa sekä usein tulehtuneisuutta. Diagnoosi voidaan varmistaa vielä katsomalla veriarvoista mahdollista keliakian vasta-aineiden esiintymistä.

Hoitaminen

Keliakiaa ei voi parantaa. Ainoa vaihtoehto on tehdä loppuelämästä mahdollisimman vähävaivainen. Tämä tapahtuu poistamalla gluteeni ruokavaliosta.

Gluteeni on viljatuotteissa olevista proteeinesita muodostunutta ainetta, joka aiheuttaa mm. sen sitkoisuuden. Täten heidän pitää vältellä vehnästä, ruiksesta ja ohrasta tehtyjä tuotteita. Keliakokoiden onneksi gluteenittomat tuotteet ovat yleistyneet viime vuosina todella rajusta, osaltaan gluteenittoman ruokavalion suosion kasvaessa keliakiaa sairastamattomienkin joukossa.

keliakia hoito

Vaikka monia normaaleja tuotteita voidaankin korvata niiden gluteenittomilla versioilla, vähentävät keliaakikot usein näiden tuotteiden käyttöä. Yksi tekijä on se, että ne maistuvat usein hieman erilaiselta kuin tavalliset tuotteet. Esimerkiksi gluteeniton pasta on useimmiten tehty maissista. Toisaalta gluteenittomat versiot ovat ajoittain jopa huomattavasti kalliimpia, ja tämä korkeampi hinta laskee niiden houkuttelevuutta.

Usein tämä ruokavalion muutos on hankalaa diagnoosin jälkeen, mutta muutaman kuukauden kuluttua suurin osa on jo siihen tottunut. Ongelmia muodostaa kuitenkin erityisesti matkat ja ulkona syönti. Monesti ei voi olla varma, onko esimerkiksi samalla leikkuulaudalla ollut aikaisemmin viljatuotteita. Varsinkin vähän kehittymättömimpiin maihin mentäessä, on riski gluteenin saamisesta melko korkea. Monet hieman paremmat ravintolat voivat kuitenkin varmistaa asian, ainakin pyydettäessä.

Keliakian ja vehnäallergia ero

Sekä keliakia, että vilja- tai vehnäallergia ovat oireiltaan samantyylisiä. Isoin ero syntyy kuitenkin siinä, että siinä missä keliaakikolla ongelmia aiheuttaa ohutsuoli, voivat allergikot saada oireita jo ihokosketuksesta. Tämän lisäksi allergikoilla voi tulla hengenvaarallisia allergisia reaktioita, joita keliaakikoille ei tule.

Allergikot eivät myöskään aina ole allergisia gluteenille. Monesti esim. vehnäallerginen voi syödä ruistuotteita. Keliakiasta kärsivän pitää kuitenkin aina karsia nämä kaikki pois.

Oire-erona voisi sanoa, että keliakia näkyy useammin vatsavaivoina, ja ei aina niin rajuina reaktiona. Allergiat taas voivat aiheuttaa vatsavaivoja, mutta niiden lisäksi ne aiheuttavat usein hengitysvaikeuksia, aivastelua ja päänsärkyä ja astmakohtauksia. Keliakikot eivät saa näitä gluteenista.

Yhteenveto

Keliakia on ikävä tauti, jolle ei ole vielä löydetty parantavaa hoitoa. Ainoa vaihtoehto sen saaneilla on gluteenin poistaminen ruokavaliosta loppu elämän ajaksi.

Keliaki pysyy onneksi kurissa ruokavalion muutoksella. Se onkin oireeton oikein hoidettuna. Lisäksi monien lempituotteille löytyy nykyään gluteeniton vastine, joten tämä ruokavalio ei ole niin rajoittava kun se on aikoinaan ollut.

Alkuvaikeuksien jälkeen useat eivät koe sitä niin haastavaksi, ja ruokavaliossa pysyminen ei tuota enään vaikeuksia. Diagnoosin kuuleminen voi olla kova paikka, mutta tämä sairaus ei ole enään niin paha kuin voisi pelätä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *