Gluteeni vilja

Mitä on Gluteeni?

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien proteiinien muodostamaa ainetta. Eri viljoissa esiintyviä gluteeneja voidaan vielä jakaa komponentteihinsa, joita ovat gluteniini ja prolamiini. Prolamiinit voidan vielä jakaa gliadiiniin, sekaliiniin ja hordeiiniin. Nämäkin voidaan jakaa vielä edelleen, mutta eiköhän tävä jaoittelu riitä tähän artikkelliin.

Gluteenia esiintyy viljatuotteissa. Suomessa näistä syödään erityisesti vehnää ja ruista. Ohraa taas käytetään suurimassa osassa oluita. Gluteeni antaa jauhoille sen tarttuvan muodon yhdistyessä veden kanssa. Tämän ansiosta taikina on muovailtavaa, mutta kuitenkin pysyy kasassa.

Suurin osa ihmisistä voi syödä gluteenia ongelmitta, mutta joillekkin se aiheuttaa ongelmia. Yleensä nämä ongelmat esiintyvät vatsavaivoina. Suolisto reagoi huonosti gluteeniin, ja tästä seuraa kipua, ripulia ja turvotusta.

Keliakia on vakavin gluteenista aiheutuva sairaus. Siinä kehon puolustus hyökkää agressiivisesti suolistossa olevaa gluteenia vastaan. Tämän seuraksena keho on kovilla, ja suoliston seinämiin syntyy helposti vaurioita. Nämä vauriot voivat johtaa moniin ruoansulatusongelmiin, sen lisäksi että ne ovat todella kivuliaita.

Arvioidaan että noin 1 % ihmisistä kärsisi keliakiasta, mutta muillakin voi olla herkkyyttä gluteenia kohtaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *